Train de trainer opleiding 20e (jubileum)-editie

Opleiding tot improvisatietrainer2023

In 2023 zal het de 20e keer zijn dat deze succesvolle training wordt gegeven.  Een groot aantal van de in Nederland, actieve Improtrainers hebben de opleiding gevolgd! Je kunt je nu inschrijven voor de editie die in het najaar van 2023 gegeven gaat worden.

De data zijn:

Dag 1 en 2: Zaterdag 7 en zondag 8 oktober
Dag 3: vrijdag 10 november
Dag 4: zaterdag 16 december
Dag 5: vrijdag 12 januari

 

improtechnieken voor trainers

Wat is de essentie van deze opleiding?

De opleiding is een intensieve 5 daagse training, voor mensen die geinteresseerd zijn in het geven van improvisatie trainingen en/of theatersportles. Het richt zich op spelers die de stap naar het trainerschap willen zetten. Ook is de training bedoeld voor mensen die al les geven maar verdieping zoeken of nieuwe impulsen en feedback willen. De ervaring leert dat trainers met verschillende vragen en belangstelling hier goed op hun plek zitten. De groep is meestal een mix van mensen die zich richten op verschillende gebieden van het improviseren, zoals werken met teams en organisaties, met theatersport groepen of speciale doelgroepen zoals kinderen. De aard van de opleiding zorgt voor het leggen van een gedegen basis over het vak van improvisatieles geven. Het zorgt voor een diepgaand begrip over wat improviseren betekent en hoe je dat overdraagt.

groep tdet enthousiast 

 

 

 

 

 

Programma:

Dag 1 Alle ins en outs over de warming up en het starten van een groep. Introductie van de Improcirkel en hoe je die kunt gebruiken bij de nabespreking en de uitleg van hoe improvisatie werkt. Er wordt gekeken naar je persoonlijke leerdoelen. Ook wordt op deze dag het begrip 'Raamoefening' uitgelegd. Dit gaat vooral over het vinden van variaties op dezelfde basisoefening.

Dag 2 Feedback geven en didactische vaardigheden zoals omgaan met weerstand, beïnvloeden van energie en sfeer in de groep. Achtergronden van spelvormen met de vraag: waar gaan ze eigenlijk over? Hoe introduceer je een oefening en hoe kan een andere introductie, een ander resultaat opleveren?

Dag 3 Lesdoel en lesopbouw, de achtergrond en toepassing van de diverse spelvormen en oefeningen. Nieuwe oefeningen en toepassingen bedenken, het geheim van improviserend lesgeven. En natuurlijk vooral veel zelf uitproberen.

Dag 4 .Side coaching, ingrijpen in een scene of oefening en het werken aan spelvaardigheden en spelverdieping. Ook lesgeven in emotioneel geloofwaardig spel komt hierbij aan bod. (Deze dag wordt gegeven door Bart van Heel)

Dag 5 Wat is jouw visie op improvisatie? Hoe kun je oefeningen die volgens jou niet goed werken aanpassen? Wat voor verschillen zijn er binnen improvisatietrainingen? Denk dan aan werken met teams, met kinderen, longform of shortform, etc. Dit zal voornamelijk afhangen van vragen uit de groep. Ook is er op deze dag aandacht voor de verschillende manieren van afronden en evalueren.

(Sowieso zal de exacte inhoud worden afgestemd op de vragen en inbreng van de deelnemers.)

Werkwijze 

  • Veel zelf oefenen en feedback ontvangen.

    Deelnemers zullen zelf een aantal keren een oefening als docent uitproberen en daar feedback op krijgen.

  • Analyse en theoretische kaders over achtergronden van oefeningen
  • Oefeningen en spelvormen zullen zodanig worden gedaan, dat het doel en de werking helder wordt. Hierdoor ontstaat een duidelijk inzicht in het proces van improviseren. Ook wordt omgekeerd gewerkt; wat voor (nieuwe) oefeningen kan ik bedenken, wanneer ik alleen een bepaald doel voor ogen heb.
  • Ingaan op wat er op het moment zelf gebeurt

    Gebeurtenissen in de groep en de aanpak van de groepstrainer zullen ter plekke als lesmateriaal en voorbeeld worden gebruikt. Een kijkje 'in het hoofd' van de trainer, geeft inzicht waarom ter plekke bepaalde keuzes worden gemaakt.

  • Soorten trainingen. Er zal tijdens de training op verschillende niveaus worden gekeken naar improvisatie en toepassingen. Zo zal er aandacht zijn voor bedrijfstrainingen, theatersportlessen, de vloer op, lange vorm, etc. Wat zijn de verschillen in aanpak en hoe gebruik je dezelfde oefeningen in een andere context?
  • Bespreken van praktijksituaties

    Er wordt uitgebreid ingegaan op vragen uit de praktijk en lessen die deelnemers hebben gegeven. Visie, aanpak en de reden waarom bepaalde oefeningen zijn ingezet, worden besproken of uitgeprobeerd. Hierdoor wordt er een maximale aansluiting met de praktijk gecreëerd.

  • Lesopbouw

    Wat werkt als lesopbouw? Hoe bouw je een reeks lessen op tot een cursus? Wat werkt wel en wat niet als warming-up? Deelnemers zullen zelf een les voorbereiden om van elkaars aanpak te leren en om ieders eigen visie helder te krijgen.

  • ‘Tricks of the trade’

    Er zullen door de training heen veel tips, trucs en voorbeelden uit de lespraktijk worden gegeven.

  • Persoonlijke coaching

    Er is veel aandacht voor persoonlijke coaching. Lesgeven doe je vaak alleen; de training is een unieke kans om naar elkaar te kijken en feedback te ontvangen.

 handen

Trainers

Vier van de vijf dagen worden gegeven door André Besseling. De vierde dag wordt geleid door Bart van Heel. Oftewel: meer kennis en ervaring op het gebied van improvisatietheater, kun je niet bij elkaar krijgen.

Bart en Andre

Andre Besseling is al sinds 1988 bezig met improvisatietheater en is een van de pioniers op dit gebied. Hij is medeoprichter van Theatersport Vereniging Amsterdam, maar na een paar jaar wilde hij al snel meer. Sindsdien heeft hij diverse concepten ontwikkeld en een groot aantal oefeningen en technieken die nu overal in improviserend Nederland worden gebruikt. In 1999 bundelde hij zijn kennis in zijn boek: 'Theater vanuit het Niets'. Sindsdien is hij onvermoeibaar bezig met het ontwikkelen van nieuwe concepten en technieken. Hij is ook pionier in het toepassen van improvisatie voor trainingen en voorstellingen voor bedrijven en organisaties. Een paar jaar geleden ontving hij de All Improv 'Life Time Achievement Award' voor zijn verdiensten voor de ontwikkeling van het improvisatietheater.

Bart van Heel verzorgt de vierde dag van het programma. Bart van Heel heeft al 35 jaar zijn eigen centrum in drama-cursussen voor amateurtheater: TOKO-drama Hij is een gelouterd (en geridderd!) docent. Als regisseur en dramadocent werkt hij veel met emotioneel spel, side-coaching en nabespreken van scenes. Dit zijn ook de onderwerpen waar hij in deze opleiding mee gaat werken.

Deelname:

De prijs van de opleiding tot improvisatietrainer kost 750,- euro excl. 21 % BTW. Daarvoor krijg je:

- vijf volle dagen training van 10 tot 17 uur

- persoonlijk maatwerk en coaching

- een uitgebreid verslag met alle oefeningen en alle lessen

- een reeks uitgewerkte voorbeeldlessen die je direct kunt gebruiken

- toegang tot het impro-trainers netwerk van het ImproCentrum voor verdere informatie en werkuitwisseling

Locatie:

De training wordt gegeven in het Polanentheater

Polanenstraat 174  Amsterdam

Meer informatie over het Polanentheater vind je op: www.polanentheater.nl

Deelnemers aan deze opleiding dienen ervaring te hebben met improvisatietheater en zijn bekend met de uitgangspunten en basisbegrippen van improviseren. Ook is een basiskennis van improvisatiespelvormen noodzakelijk.

Voor vragen hier over en meer informatie kun je direct bellen of mailen met Andre Besseling 06 21514321 / andre@improcentrum.nl

Voor meer informatie: klik HIER

Wil je je direct opgeven: klik HIER