oefening van de maand

de Valentijn

Voor wie valentijnsdag liefst links laat liggen, probeer deze eens:

Titel: de Valentijn (warming up)

Doel: verbinding, positiviteit lef

Aantal deelnemers: onbeperkt

Vorm: Iedereen doet zijn ogen dicht. De trainer wijst een aantal 'Valentijns' aan. Zij openen hun ogen en gaan vervolgens naar de anderen toe die hun ogen nog dicht hebben. Zij doen of zeggen iets liefs of aardigs bij iemand met ogen dicht. Dat kan zijn een aanraking, een een geluid, een compliment of een positieve tekst. (stem vervormen mag!) Degene met de ogen dicht mag 1 keer raden wie het is. Klopt het, dan mag de Valentijn dat beamen. Diegene krijgt dan een punt. Klopt het niet, dan gaat de ‘geheime minnaar’ ongezien verder naar iemand anders. Hij mag het later natuurlijk nog wel een keer proberen. De winnaar is degene met de meeste punten.

Opmerkingen:

  • Hoe is het om positiviteit te geven of ontvangen? Wat is makkelijker voor je?
  • Wat heb je nodig als het gaat om bevestiging van anderen of van jezelf? Wat werkt voor j
  • I.p.v. zeggen dat de persoon de juiste 'Valentijn' heeft geraden, kan er ook een knuffel gegeven worden, wanneer iemand het goed heeft geraden. Ook hierdoor kun je het verschil ervaren in hoe ieder in de groep positiviteit ervaart.
  • Doe het eens met alleen geluiden. Of alleen aanraking. Of alleen een tekst. En ervaar het verschil daarin. De Valentijn onderzoekt ieder zijn voorkeur. Het kan kan ook het begin zijn van een gesprek over wat men individueel nodig heeft voor een wedstrijd of wat de groep nodig heeft om goed te functioneren.