Jaaropleiding voor spelers

26 oktober 2019 start wederom de intensieve jaaropleiding voor spelers. Voor de zevende keer wordt deze unieke gelegenheid aangeboden, om je te ontwikkelen als improvisatiespeler. Gedurende een jaar werk je 18 volle dagen aan je eigen ontwikkeling als mens en vooral als speler. De opleiding is uniek en veel omvattend, omdat diverse kanten van het improviseren aan bod komen.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

 1. Improspelers en theatersporters die ervaring hebben met improviseren en hun spel verder willen verdiepen en/of zich persoonlijk willen ontwikkelen door improvisatie. De training biedt de mogelijkheid om het breder aan te pakken en er stevig in te duiken.
 2. Spelers met de ambitie om te groeien in het vak van improvisatiespeler. De opleiding biedt daar een goeie opstap voor.
 3. Acteurs of theatermakers die hun improvisatievaardigheden willen vergroten en zich in dit deel van het acteervak willen verdiepen.

De volgende onderdelen staan centraal:

 • Verdieping van improvisatietechnieken zoals scènestructuur, verhaalopbouw, relaties, status, personages creëren, diverse manieren van accepteren, etc.;
 • Theorie en achtergronden over improvisatietheater. Hoe werkt het en waarom? We werken met de Improcirkel als uitgangspunt en theoretisch kader.
 • Er is veel aandacht om te kijken naar de achtergronden van oefeningen en waarom scenes wel en niet werken.
 • Kennis en beheersing van belangrijke improstijlen zoals fysiek spel, comedy-acteren, emotioneel geloofwaardig spel en muzikale improvisaties;
 • Ervaring opdoen met korte en lange improvisatievormen met de nadruk op het spelen van scenes. Dat houdt vooral in:veel spelen! Vandaar dat er ook een aantal voorstellingen staan gepland.
 • Aandacht voor je persoonlijke kwaliteiten en valkuilen en voor jouw visie en stijl m.b.t. improvisatie; Dit gebeurt, naast het oefenen tijdens de training, ook door individuele coaching en intervisie-momenten onderling.
 • Vergroting van het spelplezier en je zelfvertrouwen en het integreren van het ‘improdenken' in je dagelijks leven.

 Bekijk de trailer over de jaaropleiding via:

https://youtu.be/Re3-8W5OVgg

Oud-deelneemster Marga Berlinski over De Jaaropleiding:

"Een intensief jaar. Met diepgang en een uitgebreid aanbod aan improvisatie technieken. Door de vakkundige begeleiding van Andre ben ik gegroeid als speler. Ik sta bewuster op het toneel, ik durf meer en ik denk met veel plezier terug aan de momenten dat ik dubbelgevouwen van het lachen op mijn stoel lag. Een training geschikt voor iedereen die wil groeien als improvisator."

 

Trainers

De training is ontwikkeld en wordt voor het grootste deel gegeven door André Besseling. Daarnaast wordt er op een aantal specifieke onderwerpen, expertise in huis gehaald met docenten als Roemer Lievaart, Hetty Heyting, :Loes Wouterson en Rene Idema.

Voor meer informatie over de docenten, klik HIER.

 

Voorstellingen

Tijdens de jaaropleiding zijn er een aantal voorstellingsmomenten ingebouwd. Er moet immers gespeeld worden! Tijdens de voorstellingen experimenteren de deelnemers met meerdere improvormen. Er wordt voor publiek, een nieuwe lange vorm gespeeld die samen met Hetty Heyting is bedacht. Maar ook is er een tweedaagse met Loes Wouterson waarin zij gaat werken aan scenes die uitgaan van jezelf als bron. Ook hier is er een afsluiting waarbij je met en voor elkaar gaat spelen. In het afsluitende weekend wordt er een voorstelling gespeeld, die ook speciaal voor deze training is ontwikkeld. In totaal zijn er drie geplande voorstellingen, en wie weet wat er in het jaar nog meer gaat gebeuren.

 

Toelating tot de opleiding

Toelating gebeurt op basis van een kennismaking en auditie om te kijken of je de noodzakelijke vaardigheden en/of aanleg bezit, om een groep van gelijkwaardig niveau te vormen. Het gaat daarbij om een beeld te krijgen van jou als speler, dus soms kun je ook instromen omdat je al eerder met een van de docenten hebt gewerkt. Deze kennismakings- en auditieavond zal worden gehouden in het Polanentheater in Amsterdam op: woensdag 11 september 2019 van 19.00 tot 21.30
Op deze avond maak je kennis met de opleiding en wij met jou. Het is immers voor beide partijen belangrijk om een goeie keuze te maken.

Deelnemers hebben ervaring als speler of bezitten, bij weinig ervaring, genoeg aanleg om de opleiding succesvol te kunnen doen. De groep wordt samengesteld op basis van gebleken aanleg, ambitie en leerhouding.

Belangrijke punten van de opleiding:

 • De trainingen vinden plaats op hele dagen van 10 en 17 uur in Amsterdam
 • De opleiding is een combinatie van vooral veel doen en veel oefenen. Daarnaast is er een aanbod van theorie en mogelijkheden om te kijken, te lezen en met elkaar van gedachten te wisselen.
 • Alle lessen worden gebundeld en aan het einde van het jaar samengevoegd in een uitgebreid document. Dit document levert een schat aan informatie op en is een blauwdruk voor het geval je ooit les zou willen geven.
 • Onderdeel van de opleiding zijn ook een paar 'huiswerk'opdrachten en intervisiebijeenkomsten, zodat er tussen de opleidingsdagen door gewerkt kan worden aan het integreren en oefenen van de lessen. 
 • Persoonlijke feedback neemt een belangrijke plek in binnen de opleiding. Per deelnemer zijn er tijdens de opleiding ook persoonlijke werksessies en momenten van reflectie met de trainer en elkaar.
 • Werken met een kleine groep, zodat er genoeg speeltijd en maximale aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling is. Het aantal deelnemers is maximaal 10;

groep aan de kant laag

Kosten en inschrijving:

De training kost 1495 euro ex 21% btw.

Er is een mogelijkheid om in drie termijnen te betalen. Ook kun je overleggen over de mogelijkheden die er zijn m.b.t. wel of geen BTW. De kosten voor de opleiding zijn voor een groot deel aftrekbaar voor de belasting.

Daarvoor krijg je:

 • 18 hele lesdagen van 10 tot 17 uur van topdocenten.
 • Een aantal mogelijkheden om te spelen, waarvan 3 vanuit de opleiding georganiseerd. Andere mogelijkheden zoals uitnodigingen van andere clubs, festivals, etc., kunnen door de deelnemers zelf worden gecreëerd. Een en ander hangt ook van de groep zelf af. Vanuit de opleiding zal er aandacht en ondersteuning zijn, om dat vorm te geven.
 • Persoonlijke coaching. Er zitten door het jaar heen een aantal momenten waarop persoonlijk gekeken wordt naar successen en werkpunten. Dit houdt concreet in dat iedereen in ieder geval een persoonlijke sessie krijgt om aan zijn of haar persoonlijke leerpunten te werken.
 • Intervisie: een aantal keren ga je in een kleine intervisiegroep extra oefenen om de lessen in de praktijk te brengen.
 • Thuisopdrachten, zodat je het geleerde beter en sneller kunt oefenen en toepassen.
 • En alles wat er nog meer geïmproviseerd wordt, om het voor iedereen zo succesvol mogelijk te maken. 

Wil je je inschrijven voor de jaaropleiding: klik dan HIER.

Voor meer informatie kun je altijd even bellen met Andre Besseling via nummer : 06 - 21514321